Bojnice, s deťmi

Bojnice boli na mojom cestovateľskom wishliste už veľmi dlho. Cieľ bol jasný, vlastne hneď dva ciele. Krásny, veľmi fotogenický zámok a  najstaršia slovenská zoo. A  tak, keď sme sa s deťmi (2r  a skoro 5r) konečne dostali do štádia, že tú skoro 4-hodinovú cestu z Košíc hádam zvládneme, nebolo už nad čím váhať. Stálo tých 300 km za to?


Bojnický zámok 

Naše prvé kroky po príchode do Bojníc smerovali na miesto, ktoré sa volá Gumi Land. Skákacie aktivity pre deti boli mimo sezón, no bola tu príjemná krčmoidná pizzéria, s milou obsluhou a skvelým ihriskom, na ktorom sa deti po dlhom sedení v aute poriadne vybláznili. Vedľa boli pieskové sochy, ktoré už boli zatvorené. 

Musím dodať, že sme boli v Bojniciach mimo sezóny, v marci, preto bolo množstvo aktivít obmedzených časovo alebo aj mimo prevádzky. 


Bojnice Gumiland ihrisko pre deti 


Na druhy deň, v nedeľu, sme sa vybrali rovno na Bojnický zámok. V čase nášho pobytu mal otváracie hodiny len od stredy do nedele, 10-15:00, tak sme ho chceli stihnúť hneď z rána. Predstava bola ideálna. Krásny zámok, historické izby, pamiatky, hradby, výhľady.. Niečo ako prechádzka po Spišskom hrade... Hmm expectations vs. reality... 90 minútová prehliadka s veľmi nemilým sprievodcom, z ktorej nebolo úniku a to doslova. Proste ak raz na tento "vlak" prehliadky nasadnete, za jazdy z neho už nevyskočíte.. A s dvoma deťmi, bez jedla, bez záchodu, s  prednáškami, kde sa nesmiete ničoho dotýkať.. eej to je sranda! No čo vám poviem. Túto skoro 30 eurovú prehliadku sme veľmi rýchlo oľutovali, no cesty späť už nebolo a museli sme ju s dvoma unudenými a uchodenými deťmi dobojovať . Množstvo schodov, 80% prehliadky v interiéri.. A neboli sme jediní, ktorých deti sa nudili a chceli utiecť.. . 

Pokiaľ nie sú vaše deti nadšencami stórie,  čo tipujem na vekovú kategóriu najskôr tak 15+.. ušetrite ich radšej tejto strastiplnej výpravy. Ale zámok sám o sebe je krásny,  určite stojí za návštevu, no možno počas nejakých strašidelných nocí, ktoré zvyknú počas hlavnej sezóny organizovať 


Zoo Bojnice slony 


Na druhý deň sme navštívili zoo Bojnice, na ktorú sme sa tešili najviac. S menšími deťmi si určite zoberte kočík/nosič, lebto stúpanie do hornej časti a ku slonom dá zabrať. Taktiež ak idete počas slnečného dňa, nezabudnite si šiltovky, lebo zelene je tam oproti napr. Zoo Košice  podstatne menej, tak aby ste nedostali úpal. Ale zážitok je to krásny, najmä pre deti. Vidieť naživo slony, zebry, kengury, leva s levicami, pumu, super. Čo mňa osobne zaujalo najviac bolo vivárium. Rôzne druhy korytnačiek, plazov, obojživelníkov. Nie som ich veľkýmn fanúšikom, ale naozaj som bola milo prekvapená. 

S jednou prestávkou na občerstvenie je táto zoo tak na 2 - 2,5 hodinky úplne v pohode

Veľmi milým prekvapením boli aj trhy, ktoré sú v okolí zámku až smerom k zoo. Nájdete tu Bojnické oplátky, hračky pre deti, samozrejme magnetky a dokonca aj točenú zmrzlinu.


Zoo Bojnice výhľad 


Oplatí sa Bojnice navštíviť? Určite áno, je to krásne mesto, s krásnymi výhľadmi, prostredie okolo zámku je naozaj čarovné. Na 3 dni úplne v pohode, ale určite by ste sa nenudili ani o deň dva dlhšie, stihnete si prejsť napríklad aj Bojnické kúpele.  A ak na zámku natrafíte na milého sprievodcu, ktorý sa občas usmeje a nebude len číhať na to, kedy sa vaše deti niečoho dotknú, možno aj ten zámok bude zaujímavejší.

Boli ste v Bojniciach, aké sú vaše skúsenosti, odporúčania? :) 

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.