1. 11. 2016

Recept: Jablkovo – makové brownies



Ak zbožňujete mak tak veľmi ako ja, tak dnešný recept na jablkovo-makové brownies jednoducho musíte vyskúšať. Úžasne šťavnatý, ovocno-zelenninový, na povrchu chrumkavý koláčik, ktorého príprava je taká jednoduchá a rýchla, že sa nenazdáte a už bude miznúť, a to priamo z plechu.



A ako sa tento recept zrodil? Nečakane. Počas odšťavovania jabĺk a mrkvy mi vzniklo veľmi veľa "odpadu", ktorý mi bolo ľúto vyhodiť. Veď predsa šupky z jabĺk majú množstvo vitamínov a mrkvová dreň je vlastne samá vláknina. A tak na svet prišiel tento zázrak :)

A taktiež je bez orechov, bez mliečnych a živočíšnych produktov => VEGAN .



Ingrediencie:
Všetky ingrediencie prosím berte orientačne. Maku môžete pridať viac, cukru menej, jednoducho všetko podľa chuti a „by očko“.


  • 3 hrnčeky mrkvy – nastrúhaná alebo dreň z odšťavovania 
  • 2 hrnčeky jabĺk -  nastrúhané alebo dreň z odšťavovania 
  • 1 hrnček pomletého maku 
  • 4 PL cukru – alebo med, agáve, všetko závisí od sladkosti jabĺk 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva 
  • 100 ml kokosového oleja – alebo bežného oleja 
  • 160 špaldovej múky – alebo polohrubej 
  • 1 čl sódy bikarbóny 
  • 3 lyžice domáceho marhuľového džemu 
  • 2 vajíčka – alebo veganské vajíčka

 „Veganské vajíčka“ si pripravíte zmiešaním 3-4 lyžíc pomletých ľanových semiačok s približne 5 lyžicami vody. Túto zmes poriadne premiešate a vznikne vám konzistencia, ktorá sa bude tváriť ako vajíčko.



Postup prípravy:
Všetky ingrediencie spolu poriadne zmiešame. Odporúčam mrkvu a jablká zmiešať najprv s múkou a až potom s ostatnými surovinami. Takto dosiahneme, že nám nepadnú na dno plechu. A už len pečieme pri teplote 180 stupňov °C po dobu 30-40 minút dozlata a dochrumkava.
Povrch koláčika môžete potrieť džemom, poliať čokoládou, posypať cukrom. Fantázii sa ako vždy medze nekladú.



Ak by vás zaujímal ešte pekáč, v ktorom som koláč piekla, tak je z Topshopu - Delimano Stone Legend. Naozaj si ho neviem vynachváliť. Používam ho na varenie, na pečenie, na zapekanie, a to bez akéhokoľvek pripálenia sa, poškriabania povrchu. Viac info nájdete určite na ich stránkach.





 Dobrú chuť prajem :)

Ak sa vám článok páčil, chcete vždy vedieť o nových článkoch alebo ma chcete podporiť:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára