Recepty: Fantastické domáce škoricovníky :) mňam
Ahojtee :) Dnes konečne po dlhom čase prichádzam s receptíkom. Leto je už dávno v zabudnutí, a tak môžme dať zbohom všetkým čerstvým šalátikom, melónikom, nektarinkám .. teraz sa potrebujeme pripraviť na treskúcu zimu:)
Jeseň sa u nás doma nesie najmä v znamení deky, teplého čaju, jabĺk a škorice. A dnešný recept bude prevoňaný práve škoricou.
Domáce škoricovníky
Ingrediencie:
1.) Na prípravu kvásku:
- droždie,
- 1 a 1/4 hrnčeka teplej vody,
- 2 polievkové lyžice cukru,
- 3 polievkové lyžice roztopeného masla alebo rastlinného tuku.
V menšej miske si pripravíme kvások. Ja pri kysnutých koláčoch používam jedine sušené droždie, pretože je jednoduché na prípravu a zatiaľ vždy sa mi podarilo. Pri jeho príprave si dajte veľký pozor na teplotu vody, nech je teplá, ale nie horúca, inak by celý kvások zničila. Dajte mu 5 minút a vykysne vám do takejto dokonalosti aach :)
Dokonalosť existuje ! Ale asi len v kuchyni :) |
2.) Na prípravu cesta:
- pripravený kvások,
- štipôčku soli,
- 1 vajce,
- 4 hrnčeky polohrubej múky.
Ešte predtým ako začnete pripravovať samotné kysnuté cesto, odporúčam múku na chvíľu ohriať v mikrovlnke. Potom vám bude cesto kysnúť jedna radosť, krásne a najmä rýchlo alebo aspoň rýchlejšie :) Cesto poriadne vymieste buď ručne alebo v mixéri a nechajte ho odpočívať niekde v teple aspoň hodinku. Samozrejme ho nezabudnite na povrchu potrieť troškou oleja, nech nevyschne a prikryte ho. Ja ho nechávam v rozohriatej rúre, kde sa mu darí vykysnúť tak do 45 minút.
Veľkosť škoricovníkov si zvoľte pri rolovaní cesta. |
3.) Náplň:
- 1/4 hrnčeka cukru
- 2 lyžice škorice
- 2 lyžice zmäknutého masla
Škoricovú náplň vykúzlite veľmi jednoducho spojením škorice a cukru, ktorú vysypete na rozvaľkané a zmäknutým maslom namastené cesto. Odporúčam použiť aj hnedý cukor, ktorý dodá škoricovníkom príjemnú karamelovú chuť. S náplňou to, ale veľmi nepreháňajte, ja som to trochu prehnala, no niekedy je menej viac :)
Z takto pripraveného cesta potom vytvorte roládu a nakrájajte ju na približne dvojcentimetrové kúsky - kolieska. Tieto kúsky natesno naukladajte do formy a nechajte ešte aspoň polhodinku/hodinku vykysnúť do plnej krásy. Formu už nie je treba potrieť maslom, pretože už bolo použité pri náplni. Pre zlatistý lesk škoricovníky potrite vajíčkom zmiešaným s kúskom mlieka a vo vyhriatej rúre pečite približne hodinu na 175 stupňoch °C.
Dobrú chuť !:)
Všetky ostaté recepty nájdete po kliknutí TU.
Miluju skořicové šneky:)
OdpovedaťOdstrániťnie je nič lepšie alebo aj domace osie hniezda su na nezaplatenie:))
OdpovedaťOdstrániťmňam! tak jsem dostala zas na něco chuť, ach jo :D
OdpovedaťOdstrániťperko101.blogspot.cz