Recepty: Baileys koláčik #nedeľná mňamka
Tento koláčik som prvýkrát jedla v jednej reštaurácii a už pri prvom súste mi bolo jasné, že ho musím vyskúšať a hneď na mamkine narodeniny. Recept som si neopýtala, ale myslím si, že tento môj je ešte o čosi lepší :) "toľká skromnosť"
Jednoduché, možno trochu nedbalé, ale z lásky :) |
Ingrediencie:
- Mascarpone ( 2x250g )
- Smotana na šľahanie 33%
- Želatínový stužovač "za studena"
- Baileys (100 - 150ml )
- Roztopené maslo ( asi 3 polievkové lyžice)
- Cukor ( akýkoľvek: práškový, vanilkový, hnedý..)
- Maslové keksíky ( 400g a viac )
- Tieto, ktoré obsahujú 32% masla sú obzvlášť lahodné, jednoducho Lidl je pán!:)
Ingrediencie |
Postup:
Korpus: Tieto dokonale jemné, maslové keksíky ( samozrejme môžte použiť aj iné napr. venčeky) polámeme a rozdrvíme ručne alebo v mixéri na maličké kúsky. Pridáme k nim roztopené maslo a zmiešame, najlepšie ručne. Túto zmes poriadne natlačíme do formy až nám vznikne krásny hladký korpus. Na dno formy odporúčam dať papier na pečenie, u nás doma práve nebol Ups.. Tento korpus dáme na čas, kedy budeme robiť plnku do chladničky.
Sušienková "maslová" dokonalosť |
Krém: V jednej miske si do tuha vyšľaháme šľahačku, v druhej miske si vyšľaháme mascarpone asi s dvoma lyžicami cukru. Tieto dve hmoty zľahka spolu premiešame. Teraz prichádza na rad želatínový stužovač. Postupujeme podľa návodu, takto: stužovač vysypeme do 100ml Baileys-u a 30 sekúnd túto zmes rýchlo miešame. Vznikne nám veľmi hustá hmota, ktorá vyzerá byť nepoužiteľná, ale po pridaní do krému a dobrom zamixovaní sa úplne stratí. Potom krém ochutnáme a podľa chuti pridáme Baileys .. Baileys .. Baileys a zamiešame. Krém vylejeme na korpus ( korpus môžme ho potrieť kyslejším džemom) a dáme zachladiť.
Uprednostňujem tenšiu vrstvu krému, koláčik je totiž veľmi sýty |
Hlavný aktér tohto "pečenia" |
Koláčik je výborný už pár hodín po príprave, ale najlepší je, keď postojí, deň-dva, ak to prežije pravdaže:) Ozdobte si ho podľa fantázie, holandským kakaom, čokoládou, ovocím ..
Doba prípravy: 20 minút
Doba tuhnutia: min. 3 hodinky, najlepšie cez noc.
Tak ako vyskúšate ? Ak by ste chceli článok aj o tom " ako si pripraviť vlastný Baileys doma", tak mi to napíšte dolu do komentárov :)
Dobrú chuť prajem!:)
To musí byť úžasný koláč! Baileys má výbornú chuť. A tie sušienky, hlavne tie ,,32%né'' sú ako droga a do rôznych korpusov, alebo do zmrzlinových pohárov už u nás priam nenahraditeľné.
OdpovedaťOdstrániťJee, odporúčam vyskúšať:) ja som ich objavila len nedávno, vždy sme kupovali tie "obyčajné", aale je to veľká závislosť:P
OdstrániťUff, baby, už dosť o mnamkach, priberám už len z toho :D Koláčik vyzerá famózne a určite aj chutil ;-) Najlepšie veci sú tie jednoduché :)
OdpovedaťOdstrániť:)) Hehe, no veď aj ja! Ale v tomto je máličko cukru a veľa sa ho zjesť nedá
Odstrániťmamina musela byť dojatá, vyzerá to fakt veľmi chutne, ešte že máme, kde kupovať tie sušienky do koláčov za rozumnú cenu:)
OdpovedaťOdstrániť