Veganský burger si nás doma
získal veľmi rýchlo. V priebehu tohto týždňa sme si ho pripravovali už dvakrát.
Tak poďme na to
Domáci veganský burger - je
úplne rastlinný, bez akýchkoľvek živočíšnych produktov a pripravíme si ho nasledovne
Zmixujeme si spolu:
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 100g cíceru v plechovke (1/2 plechovky)
- 100g mrkvy
- 2 PL jemných ovsených vločiek
- 1 PL kečupu
- 1 PL horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 veganské vajíčko = 1PL ľanových semiačok + 3PL vody
Primiešame (už nemixujeme) :
- 100g uvarenej quinoy (100g neuvarenej quinoy = cca 300g uvarenej)
- Soľ
- Čierne korenie
- Grilovacie korenie!
Tvarujeme:
mokrými rukami "placky" o
hrúbke cca 1,5 cm. Výsledná hmota je veľmi jemná a placky sa môžu
tvarovať alebo obaľovať ťažko, prípadne sa rozpadávať - môžete do zmesi pridať
trošku strúhanky alebo ovsených vločiek. Ale nepridávajte veľa, inak nebudú
šťavnaté.
Obalíme :
v strúhanke - ja si vždy
robím čerstvú. V nutribulete rozmixujem rožok alebo 1/2 žemle.
Pečieme
na miernom plameni, na
olivovom oleji, dávame veľký pozor, aby sa placky nespiekli. Keďže sú všetky
suroviny rastlinného pôvodu, nepotrebujeme nič prepiecť, skôr len do chrumkava
opiecť.
Skaramelizovaná cibuľka:
Šalotku alebo červenú cibuľku
nakrájame na kolieska. Zmiešame ju s 1 čl hnedého cukru a 1 čl olivového oleja.
Opekáme na miernom ohni cca 5-8 minút, podľa chuti.
Tento burger stojí určite na
detailoch, takže ešte predtým ako sa do jeho prípravy pustíte, čítajte :
- Grilovacie korenie je v tomto recepte kľúčové, nevynechajte ho
- Žemle treba do chrumkava opiecť
- Skaramelizovaná cibuľka/šalotka posúva tento burger na oveľa vyšší level
- Placky sa samozrejme dajú opiecť aj na sucho, prípadne na trošičke oleja, ale ak ich opečiete na väčšom množstve oleja ako napríklad zemiakové placky alebo volské oko, budú ešte o kúsok lepšie, chrumkavejšie.
Podávame:
Opečená žemľa + tatárska
omáčka (môže, ale nemusí byť) čerstvý zelený šalát s paradajkami + placka + Skaramelizovaná
cibuľka + syr (môže , ale nemusí byť) + šalát + žemľa.
Prajem vám dobrú chuť a teším
sa na vaše reakcie a výtvory :)
Facebook: TheDaniellaBlog
Instagram: #Thedaniellablog