Hneď to bude anjelik - I. Bukovský (recenzia)

Kuchárskych kníh pre stravovanie detí a dojčiat je na trhu hneď niekoľko. No táto od obľúbeného doktora Bukovského je medzi mamičkami jednou z najvyhľadávanejších a zároveň najviac diskutovaných.



Téma detského stravovania je však sama o sebe veľmi diskutovanou a názory na to, čo je správne a čo nie sa rôznia. Ktorú stranu háji dnešná kniha a či stojí za to si ju kúpiť sa dozviete v dnešnej recenzii.


Hneď to bude anjelik, 200 strán - Igor Bukovský (cca 14€)

Táto kniha je podľa môjho názoru z trochu takého alternatívneho súdka. Možno zdravšieho, možno zvláštneho. Je zameraná na stravu bez mäsa, bez kravského mlieka a preferuje hlavne rôznorodú zeleninu, sójové mlieko, strukoviny a (pseudo) obilniny.

V úvode obsahuje niekoľko zaujímavých informácií a rád o tom, ako napríklad:

  • skladovať, mraziť, rozmrazovať, zohrievať potraviny,
  • naučiť "nejedáka" jesť,
  • ktoré potraviny a kedy zaraďovať do jedálnička,
  • vzorové jedálničky pre deti až do 6 rokov,
  • množstvo receptov a mnoho iného.



 To ako pripraviť jednozložkové/viaczložkové ovocné či zeleninové pyré je každému asi jasné, ale ako inšpiráciu najmä pre čerstvých rodičov to oceňujem. Oceňujem aj recepty na základné kaše, ktoré sú vhodné na raňajky či večeru. Ide napríklad o kaše ako: pohánková, pšenová, cícerová, z červenej šošovice, ale aj klasické kaše: ovsená, špaldová, ryžová, kukuričná. Lebo poviem vám pravdu, pokiaľ sme nemali Nathanielka, tak by mi raňajkovať špaldovú alebo pohánkovú kašu nikdy ani len nenapadlo :P



Veľmi zaujímavé a asi aj málo známe sú recepty na pohánkové rizoto, cícerový guláš alebo rôzne ovsené, kuskusové, pohánkové placky či fašírky.

Samostatnou kapitolou sú aj zdravšie sladké jedlá ako pšenové šišky, banánové mafiny, rôzne nápoje, ale aj nátierky a šaláty.


Z pohľadu rôznorodosti receptov a niektorých tipov do kuchyne je táto kniha príjemnou inšpiráciou a určite poslúži ako perfektný podklad pre prípravu zeleninových, bezmäsitých jedál do detského, ale aj nášho dospeláckeho jedálnička. Haniť túto knihu len kvôli používaniu sójového mlieka alebo tofu, podľa mňa určite nie je na mieste, pretože nahradiť tieto alternatívy kravským mliekom, vodou alebo mäsom je to najmenej.

Tým, čo na tejto knihe ja osobne hodnotím už menej pozitívne sú odporúčania potravín pre dieťa v jendotlivých mesiacoch života. Už v 7. mesiaci odporúčajú probiotický jogurt, acidko, naturálnu ryžu a instatné kaše kvôli obsahu železa.


Tieto konkrétne veci som diskutovala s našou pediatričkou a tá sa vyjadrila veľmi jasne : " Doktor Bukovský nie je pediater, a tak nerozumiem, prečo sa nám, detským lekárom, pchá do remesla". Už či s týmto názorom súhlasíte alebo nie, prejsť si zavádzanie jednotlivých potravín so svojím pediatrom je určite dôležitejšie ako to, čo sa píše v "nejakej" knihe. A je jedno či ide o knihu takú alebo onakú.

Zhrnutie na záver:
  • skvelá inšpirácia pre rodičov, ktorí chcú do stravy svojho dieťatka zakomponovať množstvo zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín,
  • zaujímavé recepty a kombinácie, ktoré vám len tak bežne nenapadnú,
  • rady a typy napr. o rozmrazovaní potravín, budú pre nováčikov určite prínosom, 
  • pekné ilustrácie ovocia a zeleniny, bavia aj detičky a čo to málo sa môžu z tejto knižky aj naučiť,
  • vzorové jedálničky a zavádzanie potravín sú už na osobnom zvážení každého rodiča,
  • nevýhodou pre niektorých rodičov môže byť to, že recepty sú bez mäsa, najmä zo sóje, tofu, sójového mlieka,
  •  obrázky, ktoré si môže dieťa vymaľovaať, miesto na detskú fotografiu a nejaké "príklady" na počítanie už sú len taký nepotrebný doplnok,
  • celkovo pekný dizajn knihy a praktické špirálovité viazanie,
  • za takéto množstvo receptov, celkom prijateľná cena


Ako ste na tom s dojčenskou a detskou stravou vy - Riadite sa podľa nejakej knihy a odporúčaní alebo varíte podľa našich babičiek či intuitívne?






Nezabudnite, že o každom novom pridanom článku sa dozviete na mojom:
Instagrame: @TheDaniellaBlog
Facebooku: TheDaniellaBlog


Tento článok nie je sponzorovaný.


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.