Opaľovací krém pre deti - minerálny

Leto máme v plnom prúde , a tak verím, že vám dnešná recenzia príde vhod. Opaľovacie krémy som nikdy príliš neriešila, keď však začalo slniečko vypekať na naše bábo, prišiel najvyšší čas naštudovať si, čo je pre citlivú detskú pokožku najvhodnejšie. 

Weleda a Attitude - Minerálne opaľovacie krémy

A tak som sa dostala k minerálnym opaľovacím krémom. Úprimne priznávam, že ešte pred pár mesiacmi som o chemických (syntetických) alebo minerálnych opaľovacích krémoch ani netušila.. A ak ste na tom podobne, poďme sa spoločne pozrieť na tie, ktoré ma presvedčili a prečo.




Mineralny opaľovací krém (MOK) vs. chemický opaľovací krém (CHOK)
CHOK obsahuje chemický filter, ktorý UV žiarenie pohlcuje a pohltenú energiu v pokožke premieňa na teplo - ide o neškodnú chemickú reakciu. 

MOK obsahuje minerálny filter, ktorý tvorí na povrchu pokožky ochranný štít, ktorý bráni prenikaniu UV lúčov do pokožky.
  • obsahujú oxid titaničity (titanium dioxide), oxid zinočnatý (zinc oxide) alebo obe tieto zložky naraz.
Po dlhom vyhľadávaní, čítaní reccenzií a skúsenosti mamičiek som sa rozhodla kúpiť si nasledujúce dva minerálne opaľovacie krémy:


ATTITUDE 100% minerálny opaľovací krém SPF 30 75g (cca 19€)

Obsahuje ako aktívnu zložku len oxid zinočnatý, ktorý je vhodný najmä pre citlivú pokožku, pretože nezvykne spôsobovať kožné reakcie. Používa sa aj v detských krémoch na zadoček. 
  • Je hypoalergénný, 
  • bez parfumácie, 
  • vegánsky,
  • neobsahuje nano častice, 
  • pohlcuje UVA aj UVB lúče. 
Nanáša sa 15 minút pred pobytom na slnku. Aplikáciu treba opakovať minimálne každé 2 hodiny. Po plávaní alebo spotení sa ho treba nanášať po 40 minútach. Na pokožke zanecháva biely povlak, čo je pri minerálnych opaľovákoch známe. No zároveň sa pre mňa osobne aj dosť ťažko roztiera, čo je pri malom dieťati, kedy chcete mať krémovnaie šup-šup za sebou, dosť náročné. Mínusom je aj to, že nie je vodeodolný, resp. to výrobca neudáva.

Attitude SPF 30 - zloženie

WELEDA SUN senstitive SPF 50 - vodeodolný - 50ml (cca 14 €)

Kozmetika Weleda je oproti predošlej značke určite známejšia a hlavne dostupnejšia. Tento opaľovací krém obsahuje aktívnu látku oxid titaničitý. 
  • Je dermatologicky testovaný,
  • bez parfumácie, 
  • vegánsky, 
  • neobsahuje nano častice,
  • uchováva pokožku hydratovanú, 
  • vodeodolný
Nanáša sa oveľa jednoduchšie a hlavne rýchlejšie. Na pokožke taktiež zanecháva biely povlak. Čo na ňom oceňujem najviac je, že je vodeodolný a pokožku chráni okamžite po nanesení. Napriek tomu sa odporúča ho pravidelne nanášať aj po pobyte vo vode.

Weleda SUN SPF 50 - zloženie

Minerálne opaľovacie krémy sú pre pokožku jemnejšie, menej dráždivé a spôsobujú menej alergických alebo iných kožných reakcií. Napriek tomu, určite neodsudzujem aj chemické opaľovacie krémy, ktoré majú tiež svoje výhody ako napríklad to, že nezanechávajú biely povlak, nanášajú sa jednoduchšie, netreba ich aplikovať tak často a sú veľakrát aj lacnejšie.

Ak by som si však mala ja vybrať jeden z týchto mojich odskúšaných, vybrala by som si  Weledu. Dobre sa nanáša, je vodeodolný, obsahuje výťažky z BIO plesnivca alpského, rastlinné oleje zo slnečnice a kokosu, tiež v BIO kvvalite.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek opaľovací krém, myslite vždy na to, že detská pokožka sa musí maximálne chrániť, netreba ju v žiadnom prípade vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Aj napriek tomu, že minerálne opaľovacie krémy sú nežnejšie, určite to netreba preháňať ani s nimi. Ak je to možné oblečte dieťatku radšej oblečenie odolné voči UV žiareniu. Nezabúdajte ani na poriadny klobúčik, s predĺžením na krk dieťatka a nakrémujte mu poriadne aj ušká.

Ak máte svojich obľúbencov na opaľovanie, či už ide o chemické alebo minerálne opaľovacie krémy, určite mi vaše skúsenosti s nimi, prípadne nejaké rady a tipy pre starostlivosť o detskú pokožku v lete, napíšte dolu do komentárov :)



Veľmi dobrý článok o SPF nájdete tu: Všetko o SPF



Tento článok nie je sponzorovaný.

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.