Lifestyle: Návod na šťastný život - Novoročné predsavzatia trochu inak

Už od vydania posledného, silvestrovského článku som rozmýšľala nad tým, akým článkom začnem rok 2017. Bude to novoročné líčenie, recenzia, nebodaj nejaký zdravý recept? Po niekoľko dňovom premýšľaní som sa však rozhodla. 

Môj prvý článok roku 2017 musí byť motivačný, inšpiratívny a povzbudzujúci.



Čo poviete na novoročné predsavzatia, áno či nie? Napriek mnohým odporcom tohto novoročného zvyku, ja hovorím určite ÁNO! Zabudnite na negatívne reči typu: že predsavzatia sú na figu, že vám diéta nevydrží dlhšie ako do nedele, že si na ten vysnívaný dom nikdy nenašetríte,  ...  

Práve naopak! Poďme sa pozrieť na to, ako si tieto svoje ciele splniť.

V prvom rade by som vám chcela odporučiť moju obľúbenú knihu "Návod na šťastný život", ktorú napísal Joe Vitale. Táto kniha je mojou „bibliou“ a odporúčam ju každému jednému človeku. Či už je šťastný a spokojný alebo nie. Základom pozitívneho myslenia je však aj moja druhá obľúbená kniha The Secret – Tajomstvo, ktorú napísala Rhonda Byrne. Táto kniha bola aj sfilmovaná. Odkaz na voľne dostupný film na youtube, nájdete nižšie. Je plná skvelých motivačných citátov a skutočných príbehov. Možno na takéto veci neveríte a myslíte si, že cieľ sa dá dosiahnuť len tvrdou prácou a ťažkou drinou.. netvrdím, že nie. No všetko musí prejsť najprv našou mysľou. 

„Lebo život človeka je taký, ako ho vytvárajú jeho myšlienky.“ 
(Marcus Aurelius) 


Moja zbierka plná motivácie
  „Zmeňte svoje myslenie a zmeníte svoj život.“

Postup na splnenie cieľov a snov:
Dosiahnutie cieľa je ľahké: 
Musíte vedieť, čo chcete.
Musíte si predstavovať, že to už máte.
Musíte veriť, že to dosiahnete. 

Musíte vedieť, čo chcete.
  • Napíšte si zoznam svojich cieľov a pridajte k ním aj dôvod. Napr. „Želám si schudnúť 10 kíl, pretože sa chcem cítiť spokojná a šťastná vo svojom tele“. Alebo „Želám si nový fotoaparát, pretože chcem zachytávať všetky krásne momenty, ktoré sa okolo mňa dejú.“ Pri spisovaní svojich cieľov nebuďte skromní, práve naopak! Želajte si všetko, aj to, o čom máte pochybnosti, že viete dosiahnuť. Buďte konkrétny, spíšte si svoje sny do najmenšieho detailu.

 Naučte sa vizualizovať, používajte svoju predstavivosť
  • Predstavujte si všetky svoje sny a ciele, ako by ste ich už dosiahli. Vytvorte si ich obrazy v mysli. Predstavte si, ako sa budete cítiť, keď ich dosiahnete. Vytvorte si ich vizuálne – napíšte si ich na nástenku, nalepte si ich na skrinku, jednoducho ich dajte na miesta, na ktoré vám najčastejšie padá zrak. 

Vytvorte si „Vision board“
  • Vizuálnu tabuľu, na ktorej budú zobrazené všetky vaše ciele. Zoberte nástenku, kúsok kartónu alebo len biely výkres a nalepte naň obrázky vašich snov, ktoré si vystrihnete napríklad z časopisov. Pridajte k nim motivačné citáty a základné slová, ktoré vyjadrujú oblasti vašich cieľov. 
  • Ako osnovu si stanovte nasledujúce oblasti : 
    • Rodina (napr. chcem bábätko, ..) 
    • Zdravie (napr. chcem byť zdravá, chcem schudnúť, ..) 
    • Medziľudské vzťahy (napr. chcem mať dobré vzťahy s kolegami v práci, ..) 
    • Láska (napr. chcem nájsť lásku svojho života, ..) 
    • Cestovanie (napr. chcem navštíviť Ameriku, Taliansko, ..) 
    • Domov (napr. chcem bývať vo svojom vysnívanom dome, ..) 
    • Vzdelávanie (napr. chcem sa naučiť po anglicky, chcem vedieť programovať, ..)

Ja na svojej Vision board ešte pracujem

Buďte štastný, naozaj šťastný
  • Zaplňte svoju myseľ radosťou, usmievajte sa, rozdávajte ľuďom okolo seba komplimenty, dobrú energiu. Robte veci, ktoré máte radi a ktoré vás robia šťastnými. Myslite pozitívne. Počúvajte hudbu, ktorá vám robí radosť. Pozerajte vtipné a veselé filmy, pri ktorých sa budete smiať. Vyčistite svoju myseľ od negatívnych myšlienok. Upratajte si svoj byt, svoju izbu, lebo "Koľko neporiadku okolo vás, toľko neporiadku vo vás." Venujte sa meditácii, dýchajte zhlboka. Čítajte knihy, ktoré vás budú motivovať. Moje odporúčania  na všetky knihy spomínané v tomto článku nájdete na konci článku. 

U-verte
  • Uverte tomu, že sa vaše sny naplnia a že ich dosiahnete. Verte samej/samému sebe. Verte svojim činom, verte svojim inštinktom. Verte tomu, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. Verte tomu, že ľudí, ktorých stretávate, nestretávate náhodou – „Žiadne stretnutie nie je náhodné.“ 

Buďte vďačí
  • A v neposlednom rade, buďte vďační. Ďakujte za každé ráno, za každý deň. Ďakujte za to, že môžete vstať a ísť do práce/školy. Ďakujte za to, že je vonku krásne počasie, že máte čo jesť. Ďakujte za ľudí, ktorých máte okolo seba. Jednoducho buďte každý deň vďační.

A na záver už len moje skromné zamyslenie sa. Možno týmto veciam neveríte, možno si myslíte, že sú to hlúposti, ale za skúšku predsa nič nedáme :)

Ak sa vám článok páčil, chcete vždy vedieť o nových článkoch alebo ma chcete podporiť:

Film Tajomstvo nájdete na Youtube: www.youtube.com/Tajomstvo (the Secret)

Knihy spomenuté v článku nájdete na internete alebo vo väčšine kníhkupectiev:
Návod na šťastný život - Joe Vitale
Tajomstvo - Rhonda Byrne
Zázrak - Rhonda Byrne
Sila príťažlivosti - Joe Vitale
Sedem stratených tajomstiev úspechu - Joe Vitale
Kľúč - Joe Vitale
Kurz precitnutia - Joe Vitale
Veľký skok - Suzy Greaves
Tajomstvo Boha - Reudiger Schache
Tajomstvo 7 závojov - Reudiger Schache
Tajomstvo príťažlivosti sŕdc -  Reudiger Schache
Žiadne stretnutie nie je náhodné - Kay Pollak

9 komentárov:

  1. Tak to máš teda poriadnu zbierku! Ja som čítalajednu knihu The Secret a na istú dobu ma to celkom motivovala, no neskôr som z toho nejako upustila. inak ďakujem za milý komentár na blogu. :)

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) ďakujem aj ja za komentár. Ja tie knižky zbožňujem, ale je pravda, že počas bežných dní človek od toho upustí, ale nikdy neprestaň snívať a keď budeš mať čas určite sa ku knižke vráť :)

      Odstrániť
  2. Presne tak, žiadne negatívne myšlienky takto na začiatok roka! Ja som tiež zástancom predsavzatí, ale každý ako chce. :) Ja si potrebujem spísať ciele, sny, a tak na nich postupne začať pracovať. Máš parádne knižky, riadna zbierka. Ja som čítala z tejto kolekcie knižku Kľúč, no až tak ma nenadchla. Každopádne mám túto oblasť literatúry rada.
    Zápisky jednej Alžbetky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, musíme byť pozitívny :) Knižka kľúč nie je až taká skvelá, ale návod na šťastný život odporúčam :)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok, určite niekomu veľmi pomôže:) A tých knižiek máš naozaj obrovskú zbierku!

    Giveaway o balíček produktov v hodnote 100€

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I read The Secret, it's a great book!

    Look at my blog anf follow me if you want. Kathy's delight

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vidim, že máme rady rovnaké knižky. Mám všetky, čo tu máš a mám ich rada. Mám rada podobné čitanie a ja som vlastne taký optimista od malička. Stále myslim pozitivne a tieto knižky ma len utvrdili v tom, že sa to oplati. Samozrejme, že sa tam človek dozvie aj kopecc iného zaujimaveho.

    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej Zuzka, tak to som veľmi rada, že nie som sama, pretože naozaj veľa ľudí tejto filozofii neverí a robí si srandu :) Takže si ma veľmi potešila :)

      Odstrániť

Používa službu Blogger.