Recepty: Perník




Nechcem sa chváliť, ale pri tomto koláčiku si ani nedovolím byť skromná. Keď som ho pred niekoľkými rokmi upiekla ako svoj prvý koláč v živote, volal sa "koláč z dvoch vajec". Po rokoch vymýšľania a zbierania skúseností sa mi ho podarilo vyšperkovať až do podoby dnešnej dokonalosti - Perník.

Príprava: 15 minút

Doba pečenia: v predohriatej rúre 15-20 minút na 200°Celzia

Ingrediencie:
300 g práškového cukru
350 g špaldovej múky ( môže byť aj obyčajná hladká múka )
1 kypriaci prášok do perníka
1 a ½ malej kávovej lyžičky sódy bikarbóny
1 sáčok škoricového cukru
1 sáčok vanilkového cukru
1 a ½ lyžice kakaa
2 nahrubo nastrúhané jablká
0,5 l mlieka
100 ml oleja
2 celé vajcia
2 lyžice ľubovoľného džemu
2 hrste hrozienok ( vopred namočených vo vode )

Do cesta môžete pridať rôzne suroviny, ktoré obľubujete ako napr. oriešky, kokos, pretlačené marhule, zmrazené ovocie ..podľa fantázie :)


Postup: 
Rúru predhrejeme na 200°Celzia. Zmiešame sypké suroviny - múku, práškový cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu, vanilkový cukor, kakao. Potom pridáme nastrúhané jabĺčka, mlieko, olej, zľahka rozmiešané vajíčka a ostatné suroviny podľa chuti, v mojom prípade, ríbezľový džem a hrozienka.


Cesto dobre premiešame a vylejeme na olejom vymastený, a múkou vysypaný plech ( dĺžka: 33cm, šírka: 23 cm, hĺbka: 2,5 cm - hodnoty sú približné ). Pečieme približne 15-20 minút, kým sa nám na špajlu neprestane lepiť cesto.
( Dĺžka pečenia môže byť rôzna, závisí to od predohriatia rúry, jej výkonnosti, a pod. )


Do úplnej dokonalosti potrite ešte horúci koláč džemom ( ríbezľový, marhuľový, akýkoľvek máte radi ) a polejte čokoládou na varenie.
Ja som dlho používala čokoládu na varenie Figaro, ale v poslednej dobe sa mi veľmi osvedčila čokoláda na varenie od Orion-u.


Prajem krásnu nedeľu a dobrú chuť :) Dawnie

3 komentáre:

  1. Mňaaam milujem tento koláč!!! Ja ho mám najradšej s orechami a sušeným hroznom :)
    http://nalensworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, spravila si mi riadnu chuť, idem hneď vyskúšať :D

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.