Recepty: Ovocné crumble




Dnes začnem jednoduchým, rýchlym a mega-super- chutným receptom na 

Ovocné, jesenné crumble

 
mňam, mňam

Crumlbe je vo všeobecnosti spojením ovocia, prípadne zeleniny s posýpkou, ktorú väčšinou tvoria ovsené vločky a múka. Najčastejšie sa pripravuje na sladko, ale taktiež sú známe aj jeho slané verzie. Ak sa vám tento recept nebude už od začiatku zdať nejakým výnimočným alebo zaujímavým, rozumiem.Ja som si to o ňom tiež nikdy nemyslela ..až do okamihu kým som ho sama nevyskúšala.. a odteraz ma bude sprevádzať asi celú jeseň, zimu, jar hmm ..po celý rok, lebo ja sa ho už nevzdám.

Pri výbere ovocia sa fantázii medze nekladú

Ingrediencií je len zopár:

  • Akékoľvek ovocie : slivky, hrušky, jablká, jahody, lesná zmes, čučoriedky, hrozienka .. Jednoducho čokoľvek, čo máte radi a poruke. 
Ja som na keramickú misku, ktorú vidíte na fotke použila asi 10 sliviek, jednu hrušku a niekoľko zmrazených jahôd. Neolúpané ovocie nakrájame na väčšie kocky, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a prípadne škoricou/škoricovým cukrom. Túto ovocnú zmes poriadne premiešame a dáme do keramickej misky, prípadne do viacerých malých misiek, ktoré sú vhodné na pečenie.


Na vrchnú „crumble“ chrumkavú časť potrebujeme:


  • 40 g mäkkého masla,
  • 100 g ovsených vločiek,
  • 2 polievkové lyžice medu,
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru,
  • 8 lyžíc hladkej múky.

    Ešte pred upečením
    Všetky ingrediencie spolu poriadne zmiešame, aby nám vznikla pekná hmota, podobná maslovému cestu. Hladkú múku pokojne nahraďte orechovou múkou (= pomleté orechy) alebo kokosovou múčkou. Touto hmotou sa pokúste zakryť každý kúsok ovocia v keramickej miske. 

    Tento recept je veľmi jednoduchý aj v tom, že všetky suroviny stačí pridávať „od oka“. Váhu jednotlivých ingrediencií preto uvádzam len približne. Na väčšiu misku budete potrebovať napr. ovsených vločiek viac, na malé mištičky menej, pomer si prispôsobte podľa seba.

    Takto pripravené crumble pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 30 minút. Po 20 minútach na vrch pridajte ešte na plátky nakrájané maslo a pečte zvyšných 10 minút. Povrch má byť krásne zlatistý a chrumkavý. Hlavne dávajte pozor nech cesto nepripálite, pretože ovsené vločky sú na vysoké teploty veľmi citlivé.

    Takto pripravené šťavnaté crumble ešte teplé podávajte so zmrzlinou ako dezert alebo si ho doprajte  na raňajky s gréckym jogurtom, ale samotné chutí taktiež úplne dokonale, mňam mňam :)

    šťavnatý výsledok


    Už ste si toto lahodné crumble zamilovali aj vy ?:) 



    5 komentárov:

    1. Vyzerá to perfektne, určite vyskúšam. Ešte som zatiaľ nič také nejedla, len ovocný koláč s posýpkou:)

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Koláčiky s posýpkou zbožňujem :) ak ti chutia, tak toto ti bude chutiť určite tiež, navyše sú tam vlastne len ovsené vločky

        Odstrániť
    2. ešte som o podobnom ani nepočula že by sa ovsene vločky davali piect do truby vyzera to mnamkyy

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. je to mňamkaa, musíš to vyskúšať :) vlastne ako musli s ovocim :P

        Odstrániť
    3. ešte som nemala možnosť to vyskúšať, ale už len podľa ingrediencií to musí byť skvelé, jeden čas som na panvičke opiekla suché semiačka, vločky, oriešky, posypala ovocie a jogurt a pridala trošku medu:)

      OdpovedaťOdstrániť

    Používa službu Blogger.