Recepty: Fantastické domáce škoricovníky :) mňam

Ahojtee :) Dnes konečne po dlhom čase prichádzam s receptíkom. Leto je už dávno v zabudnutí, a tak môžme dať zbohom všetkým čerstvým šalátikom, melónikom, nektarinkám .. teraz sa potrebujeme pripraviť na treskúcu zimu:)



Jeseň sa u nás doma nesie najmä v znamení deky, teplého čaju, jabĺk a škorice. A dnešný recept bude prevoňaný práve škoricou.

Domáce škoricovníky

Ingrediencie:

1.) Na prípravu kvásku:
  • droždie,
  • 1 a 1/4 hrnčeka teplej vody,
  • 2 polievkové lyžice cukru,
  • 3 polievkové lyžice roztopeného masla alebo rastlinného tuku.
V menšej miske si pripravíme kvások. Ja pri kysnutých koláčoch používam jedine sušené droždie, pretože je jednoduché na prípravu a zatiaľ vždy sa mi podarilo. Pri jeho príprave si dajte veľký pozor na teplotu vody, nech je teplá, ale nie horúca, inak by celý kvások zničila. Dajte mu 5 minút a vykysne vám do takejto dokonalosti aach :)

Dokonalosť existuje ! Ale asi len v kuchyni :)


 2.) Na prípravu cesta:
  • pripravený kvások,
  • štipôčku soli,
  • 1 vajce,
  • 4 hrnčeky polohrubej múky.
Ešte predtým ako začnete pripravovať samotné kysnuté cesto, odporúčam múku na chvíľu ohriať v mikrovlnke. Potom vám bude cesto kysnúť jedna radosť, krásne a najmä rýchlo alebo aspoň rýchlejšie :) Cesto poriadne vymieste buď ručne alebo v mixéri a nechajte ho odpočívať niekde v teple aspoň hodinku. Samozrejme ho nezabudnite na povrchu potrieť troškou oleja, nech nevyschne a prikryte ho. Ja ho nechávam v rozohriatej rúre, kde sa mu darí vykysnúť tak do 45 minút.

Veľkosť škoricovníkov si zvoľte pri rolovaní cesta.

3.) Náplň:
  • 1/4 hrnčeka cukru
  • 2 lyžice škorice
  • 2 lyžice zmäknutého masla
Škoricovú náplň vykúzlite veľmi jednoducho spojením škorice a cukru, ktorú vysypete na rozvaľkané a zmäknutým maslom namastené cesto. Odporúčam použiť aj hnedý cukor, ktorý dodá škoricovníkom príjemnú karamelovú chuť. S náplňou to, ale veľmi nepreháňajte, ja som to trochu prehnala, no niekedy je menej viac :)


 Z takto pripraveného cesta potom vytvorte roládu a nakrájajte ju na približne dvojcentimetrové kúsky - kolieska. Tieto kúsky natesno naukladajte do formy  a nechajte ešte aspoň polhodinku/hodinku vykysnúť do plnej krásy. Formu už nie je treba potrieť maslom, pretože už bolo použité pri náplni. Pre zlatistý lesk škoricovníky potrite vajíčkom zmiešaným s kúskom mlieka a vo vyhriatej rúre pečite približne hodinu na 175 stupňoch °C.


Dobrú chuť !:) 

Všetky ostaté recepty nájdete po kliknutí TU.

3 komentáre:

  1. nie je nič lepšie alebo aj domace osie hniezda su na nezaplatenie:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam! tak jsem dostala zas na něco chuť, ach jo :D
    perko101.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.