Recepty: Domáci vanilkový cukor a iné tipy :)

Vianoce sú okrem sviatkov pokoja i sviatkom samých dobrôtok, vôní, tradičných chutí :) Okrem voňavej škorice, kakaa, orieškov k nim určite patrí aj sladká vôňa vanilkového cukru, ktorá nádherne prevonia a dochutí každý koláčik :)



Vanilínový cukor už dávno nie je jediným druhom "vanilkového cukru" ktoré nám obchody ponúkajú. Trh obohatil už aj vanilkový cukor s prírodnou vanilkou, ... aale, prečo si neurobiť vlastný, voňavý, pravý vanilkový cukor?

Na prípravu domáceho vanilkového cukru potrebujeme len:
♥ vanilkový struk
♥ cukor 




Tento môj vanilkový struk som dnes kúpila v Lidli za 0,99 centov. " No nekúp to!" :) Obsahuje dva struky. Postup je úplne jednoduchý a určite ho poznáte, ale ak nie tak nech sa páči inšpirácia na vianočné pečenie. 

Vanilkový struk prekrojíme na polovicu a špičkou noža z jeho vnútra vyberieme vanilkové zrnká. Zrnká potom nasypeme do cukru a pomiešame. Cukor môžte použiť akýkoľvek, kryštálový alebo práškový, dokonca si myslím, že nič nepokazíte ani hnedým cukrom. Ja som do misky pridala ešte aj zvyšný struk. Ak ste sa ešte s pravou vanilkou nestretli tak vás určite na prvýkrát prekvapí veľmi výrazná vôňa, ktorá cukru dodá veľmi príjemnú arómu. :)



Dnes ešte nekončím a chcem sa s vami podeliť aj o ďalšiu doma vyrobenú "vychytávku", o ktorej som sa dozvedela len nedávno a priznám sa, že som ju ešte nepoužila, ale jej čas možno ešte príde.

Ide o doma vyrobenú kyslú smotanu - cmar. Takto to povedala moja obľúbená vlogerka LauraInTheKitchen. Tento jednoduchý tip vám za niekoľko minút pripraví z plnotučného mlieka a pár kvapiek citrónovej šťavy ( alebo octu - ale na ten si ja netrúfam ) kyslú smotanu. V Amerike je kyslá smotana podľa slov mnohých ľudí nedostatkovým tovarom, a tak je tu možnosť pripraviť si ju doma. 



Príprava je jednoduchá : do 100 ml plnotučného mlieka pridáte 1 polievkovú lyžicu čerstvej cirónovej šťavy, zľahka premiešate a o 5 minút máte kyslú smotanu. 


Zaujímavé však?:) Ale my deti slovenské vieme, že pridaním niečoho kyslého do mlieka sa nám mlieko zrazí .. zdravé ? nezdravé ? .. neviem, ale musím uznať, že táto kombinácia ako kyslá smotana chutí, i keď konzistenciou ju veľmi nepripomína :) No ak ju budete niekedy súrne súrne potrebovať, tak si možno na tento tip spomeniete.

A na záver už iba môj posledný postreh z dnešného nákupu v Lidli :) Ak milujete bielu čokoládu, kokos a nemáte veľmi silnú vôľu tak nasledujúce riadky radšej ani nečítajte, pretože už po ich prečítaní určite priberiete :) .. ako som určite aj ja, keď som tejto fajnotke neodolalalaaa.



Dokonalá nátierka typu nutelly, ale v bielej čokoláde a s kúskami kokosu. Presladená kalorická bomba, o ktorej ani nechcem vedieť koľko kalórií obsahuje, .. ale je božskáááá :) Najbližšie ju už nebudem len vyjedať lyžičkou, ale chystám sa ju použiť ako krém na piškótový korpus :) Svoje uplatnenie si doma určite nájde. Cena bola asi 1,49 €, nie som si istá :) A k nákupu sme ešte dostali CDčko s vianočnými pesničkami, aké milé od Lidlu :)



6 komentárov:

  1. Danielka, aj my si takto pripravujeme vanilkový cukor a naučila som sa to od mojej mamy. Ja struk ani nevyškrabem, celý ho vložím do nádobky na cukor a postupne cukor dopĺňam, ako sa spotrebúva, vanilkový struk vonia snáď donekonečna. To s kyslou smotanou by ma nenapadlo, našťastie je na Slovensku kyslá smotana bežným sortimentom. Och, tú čokoládu som videla a našťastie aj odolala :-DDD My sme dnes dostali pri nákupe už druhé cd a celkom dobre sa počúva, interpretov vybrali naozaj dobre a tiež nás tým milo potešili, máloktorá sieť obchodov urobí niečo také milé pre zákazníkov. Lidl máme jednoznačne radi už odkedy na Slovensko ,,dorazil".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo to som rada, ja sa veľmi teším, keď si môžem urobiť niečo sama doma a viem, že je to prírodné a bez všelijakých farbív a konzervantov a toho všetkého:) ja som si kúpila už druhú kokosovu nátierkuu:/ ach je to so mnou strašné=P Lidl je proste naj! :)

      Odstrániť
  2. Ty si jednoducho úžasná! Takýto skvelý článok môžeš napísať len ty! Mňaam tá nátierka z bielej čokolády a kokosu je neskutočná! Už teraz sa na ňu teším. Určite ju vyskúšam a je mi jedno ak priberiem ešte dáke tie kilá navyše , toto mi za to stojí. Ďakujem za skvelé tipy a recepty :o)
    AnLen

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teeda skvelé tipy a s tou domácou kyslou smotanou si ma prekvapila. Čo si pamätám, tak domáce mlieko sme nechávali zraziť prirodzene v teple, citrón by ma nenapadlo do neho dať. A tú kokosovú nátierku som nemala ani vidieť...radšej už ani do Lidla nepôjdem:) Inak pri poslednom nákupe sme tiež dostali to vianočné CD, posunula som ho rodičom:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola tiež prekvapená, čo človek nevymyslí :) je to zaujímavé. Tak tak, ja už som si kúpila 3 tie nátierky a mamku presviedčam, že to je preto, lebo keď ich zješ, tak ti ostane pekný pohárik :D

      Odstrániť

Používa službu Blogger.