Recepty: Domáci toastový chlieb

Ak vonku prší ako dnes a sme leniví ísť do obchodu .. čo je lepšie ako si pripraviť chlebík doma, taký chutný a voňavý :)


" Načo myslíme, tým sa staneme " Buddha


V dnešnom recepte si pripravíme biely toastový alebo ho môžme nazvať aj sendvičový chlieb, ktorý je vhodný najmä na opekanie v hriankovači alebo v toastovači a pod. Je z bielej múky takže o nijakom zdravom prevedení hovoriť nemôžem, ale zato chuť je skvelá:) 

Aale pripravujem už aj zdravšiu alternatívu z celozrnnej múky, no o tom až nabudúce.. :)


Príprava samotného cesta je veľmi jednoduchá. Ide však o kysnuté cesto a tak si určite vyhraďte dostatok času na kysnutie, cca 1,5 hodiny aj na pečenie 40 minút.

Na prípravu potrebujeme:
  • 7g sušeného droždia 
  • 1 + 1/4 hrnčeka vody = cca 310-320 ml
  • 2 lyžice cukru
  • l lyžice roztopeného masla
  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • (1/3 hrnčeka nízkotučného sušeného mlieka - túto ingredienciu som ja vynechala )


Kvások s roztopeným maslom
Postup prípravy:

V teplej vode, NIE horúcej, si pripravíme kvások. Do vody vysypeme cukor a droždie a necháme ho pracovať cca 5 minút. Ja som tentokrát použila " dred quick yeast = rýchlo kysnúce droždie", ktoré som kúpila v Marks & Spencer. Je naozaj úžasné, kysne veľmi rýchlo. Toto balenie obsahuje 8 sáčkov s obsahom 7g a je len za cenu asi 1,80€, čo je v porovnaní s bežným sušeným droždím, ktoré kúpime v potravinách naozaj pekná úspora:)


Cesto pred nakysnutím

Do misy, v ktorej budeme cesto miesiť si pripravíme múku, soľ a následne pridáme kvások s roztopeným maslom. Múku som použila polohrubú, ale určite nič nepokazíte ani hladkou. Podľa originálneho receptu sa má pridať aj sušené mlieko, ale ja som ho nemala a myslím si, že to chlebu vôbec neublížilo. 


Cesto po vykysnutí


Cesto vymiesime, najlepšie v mixéri, ale ak to viete ručne, tak do toho. Vymiesené cesto dáme do olejom vymastenej misky a necháme kysnúť cca hodinku. Závisí to od teploty, ktorú doma máte. Ja nechávam cesto kysnúť v predhriatej rúre a vtedy to ide naozaj rýchlo. Misku samozrejme nezabudnite zakryť utierkou alebo fóliou na pečenie, aby sa cesto na povrchu nevysušilo. Olejom potrite aj povrch cesta.


Trhuličková forma



Po vykysnutí presuňte cesto do nádoby na pečenie. Ešte asi polhodinku ho v nej nechajte kysnúť a šup s ním do rúry na 40 minút pri teplote 225 stupňov Celzia.





Ak sa vám na povrchu chleba vytvorila príliš tvrdá kôrka, tak ju môžte potrieť vodou, ale ja mám radšej keď je kôrka chrumkavá,tvrdá, tak som ju ničím nepotierala. Chlieb krájajte až po úplnom vychladení.

Chlebík je vo vnútri tuhší, nie je to bežné mäkké chlebové cesto. Výborne sa hodí na opekanie a na prípravu rôznych sendvičov. Chuťovo mi veľmi pripomína sucháre alebo bakerollsy.  

Je rýchly, chutný, domáci a krásne prevonia celý byt:)



Dobrú chuť želáám :)


7 komentárov:

  1. Mňam ten vypadá skvěle! :)
    www.tonyhumble.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak toto určite vyskúšam! :)

    a tu je odkaz na moju novú giveaway: http://camomille-sign.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) Domáci chlieb pečieme veľmi často.
    Chcem ti povedať, že som ťa nominovala na mojom blogu http://majiii-em.blogspot.sk/ na tag, ktorý je naozaj zaujímavý :) budem rada ak v ňom budeš pokračovať

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.