Recepty: domáce jablkové pyré =

Dnešný recept z "Jesennej edície" je asi tým najjednoduchším a zároveň tým najdokonalejším a najchutnejším pokrmom, ktorý som za posledné mesiace jedla. Pri tomto jedle alebo dezerte stonásobne platí, že " v jednoduchosti je krása".

Domáce jablkové pyré - "detská výživa" 

Zuzkina detská výživa, ktorá ma nalákala :)

Tento recept mám od kamarátky Zuzky, ktorá svoje chutné výtvory zdieľala na facebooku. Ja som im samozrejme neodolala a hneď som si opýtala recept :) Je veľmi jednoduchý a okrem jabĺk a trošky trpezlivosti toho vôbec nebudeme potrebovať veľa.

Ingrediencie:

  • 15-20 jabĺk,
  • citrón,
  • balíček vanilkového cukru/vanilku,
  • 2 lyžice kryštálového cukru.
Táto pochúťka si naozaj vyžaduje štipku trpezlivosti, pretože ošúpať 20 jabĺk veru nie je sranda, ale určite to zvládnete ľavou zadnou :) Jabĺčka ošúpeme, vyberieme jadierka, nakrájame na osminky a vložíme do studenej vody. Do vody som pridala aj šťavu z celého citróna, aby jablká nesčerneli.

jabĺčka nezabudnite ukladať do studenej vody s citrónom

Potom vodu vylejeme a takto pripravené jablká dáme do väčšieho hrnca. Podlejeme ich približne 2 dcl čistej vody a varíme a varíme a varíme ... až kým nám nevznikne skoro jablková kaša. Počas varenia jabĺčka vareškou pučíme. Približne po 15 minútach túto zmes zo sporáka odstavíme, pridáme cukor a ponorným mixérom vymixujeme na hladké pyré. Ja som kašu mixovala už trošku vychladenú, z obavy, že mi mixér vplyvom tepla praskne. Ak máte ten váš kovový, tak pravdepodobne nemusíte.Túto hladkú zmes vrátime na sporák a povaríme ešte asi 5 minút.

Jablkové pyré dáme do studenou vodou vyplachnutých zaváracích fliaš. Fľaše poriadne uzavrieme a ešte asi na 10 minút vložíme do vriacej vody, čím ich sterilizujeme. Výživa sa samozrejme dá jesť aj hneď po uvarení, takže ak si ju pripravíte v menšom množstve tak zavárať nemusíte :)

Varíme, varíme... a tá nádherná vôňa po celom byte :)
Mne počas tohto môjho varenia napadla ešte jedna alternatíva prípravy a to jabĺčka zmixovať ešte "surové", a túto hmotu potom už len do zovretia povariť a hneď dávať do fliaš. Takto som to však ešte nevyskúšala, ale myslím, že výsledok by mohol byť rovnako skvelý, uvidím nabudúce:)

Moja verzia, nie tak esteticky krásna ako Zuzkina, ale chutí rovnako skvele!:)

Takže žienky, hor´sa do toho! Mužom dať šúpať jabĺčka, vy rýchlo v umývačke umyte fľaše a po pár minútach je zdravá pochúťka na svete. Samozrejme takto môžte pripraviť všelijaké iné kaše.

Tak ako, pustíte sa do tejto jednoduchej, ale predsa delikátnej pochúťky aj vy?:) 

2 komentáre:

  1. NO to je skvělej recept a je určitě lepší si udělat takovou domácí dobrůtku než kupovanou :)
    Blog by Veru

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.