Recepty: Baileys koláčik #nedeľná mňamka

Tento koláčik som prvýkrát jedla v jednej reštaurácii a už pri prvom súste mi bolo jasné, že ho musím vyskúšať a hneď na mamkine narodeniny. Recept som si neopýtala, ale myslím si, že tento môj je ešte o čosi lepší :) "toľká skromnosť"

Jednoduché, možno trochu nedbalé, ale z lásky :)


Ingrediencie:
  • Mascarpone ( 2x250g )
  • Smotana na šľahanie 33%
  • Želatínový stužovač "za studena"
  • Baileys (100 - 150ml )
  • Roztopené maslo ( asi 3 polievkové lyžice)
  • Cukor ( akýkoľvek: práškový, vanilkový, hnedý..)
  • Maslové keksíky ( 400g a viac )
    • Tieto, ktoré obsahujú 32% masla sú obzvlášť lahodné, jednoducho Lidl je pán!:) 

Ingrediencie

Postup:
Korpus: Tieto dokonale jemné, maslové keksíky ( samozrejme môžte použiť aj iné napr. venčeky) polámeme a rozdrvíme ručne alebo v mixéri na maličké kúsky. Pridáme k nim roztopené maslo a zmiešame, najlepšie ručne. Túto zmes poriadne natlačíme do formy až nám vznikne krásny hladký korpus. Na dno formy odporúčam dať papier na pečenie, u nás doma práve nebol Ups.. Tento korpus dáme na čas, kedy budeme robiť plnku do chladničky.

Sušienková "maslová" dokonalosť

Krém: V jednej miske si do tuha vyšľaháme šľahačku, v druhej miske si vyšľaháme mascarpone asi s dvoma lyžicami cukru. Tieto dve hmoty zľahka spolu premiešame. Teraz prichádza na rad želatínový stužovač. Postupujeme podľa návodu, takto: stužovač vysypeme do 100ml Baileys-u a 30 sekúnd túto zmes rýchlo miešame. Vznikne nám veľmi hustá hmota, ktorá vyzerá byť nepoužiteľná, ale po pridaní do krému a dobrom zamixovaní sa úplne stratí. Potom krém ochutnáme a podľa chuti pridáme Baileys .. Baileys .. Baileys  a zamiešame. Krém vylejeme na korpus ( korpus môžme ho potrieť kyslejším džemom) a dáme zachladiť. 

Uprednostňujem tenšiu vrstvu krému, koláčik je totiž veľmi sýty


Hlavný aktér tohto "pečenia"


Koláčik je výborný už pár hodín po príprave, ale najlepší je, keď postojí, deň-dva, ak to prežije pravdaže:) Ozdobte si ho podľa fantázie, holandským kakaom, čokoládou, ovocím ..

Doba prípravy: 20 minút
Doba tuhnutia: min. 3 hodinky, najlepšie cez noc.

Tak ako vyskúšate ? Ak by ste chceli článok aj o tom " ako si pripraviť vlastný Baileys doma", tak mi to napíšte dolu do komentárov :)

Dobrú chuť prajem!:)




5 komentárov:

  1. To musí byť úžasný koláč! Baileys má výbornú chuť. A tie sušienky, hlavne tie ,,32%né'' sú ako droga a do rôznych korpusov, alebo do zmrzlinových pohárov už u nás priam nenahraditeľné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jee, odporúčam vyskúšať:) ja som ich objavila len nedávno, vždy sme kupovali tie "obyčajné", aale je to veľká závislosť:P

      Odstrániť
  2. Uff, baby, už dosť o mnamkach, priberám už len z toho :D Koláčik vyzerá famózne a určite aj chutil ;-) Najlepšie veci sú tie jednoduché :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Hehe, no veď aj ja! Ale v tomto je máličko cukru a veľa sa ho zjesť nedá

      Odstrániť
  3. mamina musela byť dojatá, vyzerá to fakt veľmi chutne, ešte že máme, kde kupovať tie sušienky do koláčov za rozumnú cenu:)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.