Recepty: AVOKÁDO - nátierka a píling

Avokádo je v poslednej dobe jedným z mojich najobľúbenejších pokrmov. Vedela by som ho jesť snáď každý deň:) .. i keď tomu tak nebolo vždy, na jeho chuť si treba zvyknúť,...




Avokádo je ovocie, ktoré sa nazýva aj "maslovým ovocím" pre jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje aj množstvo vitamínov ( B, C, E, Mg, K ) a neobsahuje žiaden cholesterol ani sodík.

Je jedným z najznámejších pokrmov, ktoré bojujú proti vráskam a starnutiu pleti. Vďaka obsahu špeciálneho cukru  
( D-manno-heptulose ) jeho pravidelná konzumácia zlepšuje stav kože a zvyšuje tvorbu kolagénu. 

Najchutnejšie je, keď je dobre vyzreté a to je vtedy, keď vám v ňom ostane odtlačok po zatlačení prstu. V našich obchodoch je celkom ťažké nájsť takto pekne vyzreté plody a tak rátajte s tým, že ho po zakúpení musíte nechať oddychovať ešte tak 3-5 dní kým pekne dozrie. Naopak, ak chcete dozrievanie spomaliť vložte ho do chladničky. Ak už avokádo načnete a nechcete ho naraz použiť celé, tak v ňom nechajte kôstku, prípadne ho pokvapkajte citrónom a tým zabránite škaredému sčernaniu, ktoré sa deje naozaj veľmi rýchlo a po hodinke môžte mať na stole absolútne čierne avokádo.

Avokádový píling
Ak ste už celé avokádo použili, kôstku nevyhadzujte. Poriadne ju rozmixujte v kvalitnom mixéri a spojte ju s čistiacim pleťovým mliekom alebo gélom a dokonalý prírodný píling je na svete.

avokádová kôstka po 5 dňoch


A už prejdime k spomínanej skvelej, jednoduchej nátierke, na ktorú potrebujeme:

  • 1 zrelé avokádo
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • šťavu z polovice citróna ( podľa chuti )
  • soľ 



Avokádo roztlačíme vidličkou. Pridáme na drobné kocky nakrájané vajíčko a podľa chuti pridáme soľ a citrónovú šťavu. Táto nátierka je extra rýchla, chutná a zdravá. Priemerné 200-gramové avokádo obsahuje až 4 gramy bielkovín a spolu s vajíčkami, ktoré obsahujú približne 14 gramov bielkovín tvoria dokonalú proteínovú pochúťku, ktorá je vhodná ako na raňajky, tak aj po cvičení :) .. a najlepšia je na opečenom celozrnnom chlebíku, mňam.

Máte aj vy svoje obľúbené recepty s avokádom ?:)


8 komentárov:

  1. Nátierku z avokáda som už videla na jednom blogu a veľmi ma to zaujalo. Ale potom som na to dáko pozabudla. A teraz vďaka tvojmu skvelému článku si mi ju opäť pripomenula! Hneď zajtra pobežím do obchodu a kúpim si to najzrelšie avokádo, no a potom hurá na nátierku :o) Nemám žiadne svoje obľúbené recepty s avokádom ale veľmi rada by som ochutnala avokádový šalát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) to som rada, dúfam, že bude chutiť :) aaa ten šalát by som vyskúšala aj ja

      Odstrániť
  2. Ach ja tomu avokádu nejak nemôžem prísť na chuť, no snáď mu niekedy dám ešte šancu, vďaka za tip :)

    Zuzana
    BSUpdate

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Slyšela jsem o něm hodně i jako kosmetickém přípravku i jako pochoutka. No, zatím jsem s ním měla zkušenosti jen v sushi...takže nemůžu posoudit :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo to je dobrý začiatok, avokádo a sushi je dokonalosť :)

      Odstrániť
  4. ja si robím tiež avokádovú nátierku, ale tá je z avokáda a cesnaku :) rozmixujem avokádo, cesnak poriadne roztlaím na doske, aby v ňom nebola šťava a zmiešam :)
    www.littlefromcosmetics.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.