Reccepty: Mandľové mlieko #zdravá mňamka

V poslednej dobe sa stále viac a viac ľudí zaujíma o zdravý životný štýl, no všade navôkol na nás číhajú rôzne zdravé, bio,  fat-free (bez tuku), gluten-free (bez lepku), sugar-free (bez cukru) a ešte neviem čo všetko –free potraviny... Ale je tomu naozaj tak??Ja som zástankyňou toho, že to, čo si človek urobí doma je najlepšie a iba tak vie stopercentne, čo zje. 



Mandľové mlieko, ktoré sa v obchodoch predáva obsahuje okrem rôznych stabilizátorov a emulgátorov najmä cukor, ktorý by v ňom podľa mňa vôbec nemal čo robiť. Preto je lepšie si takéto „mlieko“ urobiť doma. Mlieko dávam do úvodzoviek, pretože to nie je mlieko v pravom zmysle slova, je bez laktózy. Dokonca porovnávať ho s bežným kravským mliekom nie je práve najvhodnejšie. Kravské mlieko obsahuje na 250 ml asi 300  mg vápnika a mandľové mlieko len 8g. Mne osobne chuťou mlieko vôbec nepripomína, konzistenciou, a využitím už áno. 

mandľová pasta


Využitie
Využiť sa dá rôzne, na prípravu kokteilov, smoothies, do cereálií, ovsených vločiek, na pečenie, do kávy ... 

Zloženie
Jeho hlavnými ingredienciami sú mandle a voda. Okrem nich je možné primiešať k nemu rôzne iné chuť dotvárajúce suroviny ako napr. datle, škoricu, vanilku ... 

Konzistencia
Jeho konzistencia závisí od pomeru vody a mandlí. Základným pomerom je 1 hrnček mandlí : 2 hrnčeky vody. Ak chcete mať mandľové mlieko hustejšie a krémovejšie,  pridajte vody menej, v opačnom prípade pridajte zase vody viac. Nikdy však nepridávajte vodu, v ktorej ste mali mandle namočené, mohlo by to výslednú chuť mlieka pokaziť.



Chuť
Asi najzaujímavejším faktorom pri mandľovom mlieku je jeho chuť. Tá je od bežného kravského mlieka podľa mňa úplne odlišná, zvláštna. Ak ste takéto mlieko ešte nikdy nepili, možno vám spočiatku ani nebude chutiť. Má výraznú mandľovú vôňu a aj chuť, ako mandľový likér. Je veľmi príjemná, jemná a veľmi  chutná najmä v nápojoch. Veľmi mu pomáhajú datle, ktoré sú skvelým prírodným sladidlom. Chuť finálneho mlieka sa postupom času zintenzívňuje (čím dlhšie ho máte, tým je chuť výraznejšia).

Uskladnenie
Domáce mandľové mlieko nie je ničím konzervované, a tak si treba dať pozor na jeho uskladnenie a dobu spotreby.  V chladničke vydrží približne 4 dni, viac by som mu už asi nedávala. Mandle tiež nenamáčajte príliš dlho, mohli by skysnúť. Ak to už musí byť tak aspoň vodu vymeňte.



Príprava
Ja som vyskúšala dve rôzne metódy prípravy. V oboch prípadoch je vhodné mandle namočiť cez noc do vody. Hovorí sa, že počas namáčania sa mandle pripravujú ako keby na „klíčenie“, a tým pádom sa v nich uvoľňujú dôležité látky najviac. Namočiť môžete mandle bez šupky alebo so šupkou, ktorú potom môžete, ale nemusíte odstrániť.

  • Príprava z mandľovej pasty
Táto metóda prípravy mi je najsympatickejšia. Mandle dáme do mixéra a mixujeme, a mixujem až kým nevznikne hmota podobná arašidovému maslu, mandľová pasta. Ak vám hmota túto konzistenciu nepripomína tak neprestávajte mixovať, mandľový olej obsiahnutý v mandliach sa čoskoro uvoľní. Túto pastu nakoniec ešte poriadne premixujte s vodou. Pri tomto spôsobe prípravy už mandle nie je potrebné pasírovať. Aj keď sa v mlieku kúsky vyskytnú, mne osobne tam neprekážajú. Práve naopak.


  • Klasická príprava s precedením
Šálku mandlí nalejte s dvoma šálkami vody do mixéra a poriadne rozmixujte. Potom túto zmes preceďte cez jemnú látku, ktorá sa používa pri výrobe syra. Zvyšky mandľovej hmoty, ktoré vám v utierke ostanú môžete po vysušení využiť ako mandľovú múku.





Ešte na záver "zdravé okienko": Mandle sú bohaté na proteíny, vlákninu, vitamín E, magnézium, selén, mangán, zinok, draslík, železo, fosfor a vápnik. Obsahujú flavonoidy, látky, ktoré pomáhajú znižovať „zlý“ cholesterol. Mandle sú taktiež bohaté na antioxidanty a posilňujú imunitný systém. Výživná hodnota mandlí je 2383 KJ na 100g.

Už ste mandľové mlieko vyskúšali, chutilo ?:)

16 komentárov:

  1. To vypadá skvěle, určitě vyzkouším, super nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priznám sa, že mandľové "mlieko" som kúpené ešte nepila - ani ma to neláka. Ale domáce je mňamka. Inak ja zas vždy cedím :) Nabudúce skúsim dlhšie mixovať a necediť - a neusádza sa to potom príliš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som vyskúšala aj kúpené a bolo fajné, ale predsa je tam viac všetkých ostatných látok ako mandlí, tých je väčšinou len okolo 2%. Usádza sa, ale stačí pred podávaním obsah premiešať, ale je to vec vkusu, mne kúsky nevadia, niekomu môžu :)

      Odstrániť
  3. Ja som skúšala zatiaľ len kupované, doma som si nerobila a chutilo mi, to vážne. Teraz keď mám viac času si ho skúsim aj sama doma vyrobiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite vyskúšaj, je to chutnejšie, lacnejšie a homemade:)))

      Odstrániť
  4. Super tip, vyskúšam.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mandľové som ešte nepila, ale určite vyskúšam. Môže to byť super.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) je to niečo iné, podľa mna sa oplatí vyskùšať

      Odstrániť
  6. Mandľové mlieko som chcela ochutnať už dávnejšie, ale vlastná výroba mi nikdy nenapadla, takže to teraz už určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kde kupujes mandle? Urcite to skusim ďakujem za tip. Pri všetkých spôsoboch prípravy používaš mandle vopred namocene? Ono to zmakne? Bojim sa aby som si nepokazila moju masinku na mixovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mandle kupujem v bioobchodoch alebo potom v supermarketoch napr. v kauflande, v hypernove..uz som mixovala aj nenamocene mandle, ale mixeru to dalo zabrat, namocene su meksie. Tak ci tak určite odporúčam kratšie intervaly mixovania, nech sa motorcek velmi neprehreje. Neviem aku mas masinku, ale ja som ich nenamocene mixovala v tom malom mixeriku, ktory je na fotke a prezil:)

      Odstrániť
  8. neskúšala a práve, keď som sa pozerala v obchode, tak mi prišlo, že prečo je tam na prvom mieste voda a hneď na druhom bol myslím cukor., ale ďakujem za tip, nevedela som, že sa dá takto ľahko spraviť aj doma, možno vyskúšam, ak tie mandle nezjem skôr samotné:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Tak veru, cukor je úplne všade, bohužiaľ:/ Tak v tom prípade si musíš kúpiť veľký sáčok mandlí, čo nezješ, to použiješ na mlieko;))

      Odstrániť
  9. síce som ešte mandľové mlieko vôbec neskúšala ale tento recept vyzerá dobre a osobne som tiež veľkým zástancom toho, že čo si človek doma vypestuje a vyrobí je najlepšie takže rozhodne vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.